Posiłki pracownicze


Praca stanowi integralną część życia ludzkiego. Najczęściej spędzamy w niej 1/3 naszej doby, co oznacza, że 8 godzin dziennie podporządkowujemy obowiązkom służbowym. W tym czasie nie powinniśmy zapominać o potrzebach naszych żołądków.

Przeciętnie dorosły człowiek powinien spożywać 2000 – 2500 kcal dziennie. Czas, który poświęcamy naszej pracy nie powinien w żaden sposób wpłynąć na pominięcie potrzebnych do życia kalorii. Tym bardziej, że specjaliści od odżywiania, wskazują na istotę krótkich przerw pomiędzy posiłkami. W takim razie, jak wyjść temu na przeciw? Odpowiedzią mogą być obiady dla pracowników, które są posiłkami pełnowartościowymi, sycącymi i przede wszystkim ciepłymi. Ten ostatni element jest bardzo istotny i często pomijany. Nasze organizmy potrzebują ciepłych posiłków, przynajmniej jednego w ciągu dnia. Decydując się na spożywanie obiadów w pracy, możemy sobie taki posiłek zagwarantować, a do tego skorzystać z chwili przerwy, tak potrzebnej na regenerację.

Dobry pracodawca również pamięta o tej kwestii i stara się zapewnić obiady dla firmy. Współcześnie tendencja wśród firm wyraźnie skręca w stronę praw pracowników, a najlepsi wychodzą temu na przeciw i dbają o wszelkie udogodnienia.

Zobacz polecane: Obiady dla pracowników.